Älvbacka

Alla inlägg under oktober 2011

Av Yvonne - 8 oktober 2011 19:27

När stallet var klart och fikat i magen så for Janne och jag till Fällträsk och

hämtade mina fem hönor, det var trevliga människor som bodde på en gård där som en gammal ponnytravkompis har ägt. Jag frågade om dom visste att det låg en häst begravd vid gaveln på stallet? jo det visste dom och mannen sa att det låg en till häst begravd längre ner där det stod inristat på en sten och jag tror att det russet hette Lilltös och hon var mamma till Drill som ligger oppe vid stallet.

Det rustades för fullt på gården och nu skulle det inte vara kvar några höns där längre, 25 stycken hade funnits där fast alla gamla höns var slaktade.

Unghönsen sattes ut på Blocket och nu är dom mina, tre leghorn och en hedemora.

    Hade dom i hundburen och när vi kom hem satte jag in damerna i hönshuset och de andra fick vara ute en timma.

När jag öppnade luckan knallade dom ut i hönsgården och det blev inget bråk, Pontus var mest intresserad utav den bruna Hedemoradamen som nu är döpt till Laura.  Ikväll när jag var och nattade fjäderfäna så var ALLA inne och de nya hade satt sig högst opp där de "gamla" brukar sitta så blyga är dom inte gubevars!  

Är iallafall skönt att det inte bråkas, så Pontus ska väl ha en "fjäder! i hatten för det!  


Kollade Piteåtidningen på internet och på sidan "nära dig" eller om den heter "familjesidan"? Där var iallafall Fixsola och Esset och jag hittade även två bilder på Kexet som Josse skickat in, men nog hade det varit kul om bilderna kommit i "papperstidningen"!

Hoppas att ni får varsin trisslott Britt och Josse!     

Av Yvonne - 7 oktober 2011 00:02

Två hästar som behövde galoppera, Täby nästa??  NEJ DÅ, synd bara att dom skulle slå på en galopp!

Först ut Fixgnisten, han såg jättefin ut och var med och kämpade därframme och

utan galoppen hade han gått en  29tid, nu var det ju väldigt längesedan han startade

så han blev väl trött och det var högt tempo i loppet!   Tyvärr blev han diskad oxå!

Kungen galopperade från start och tappade väl en sisådär hundra meter på övriga fältet, sedan gick han som ett skållat troll och fick kontakt med klungan, men tyvärr räckte det inte till en peng!

Jaakko sa att han var irriterad, Kungen alltså!  


Sussie var med och jag måste säja att hon är jätteduktig och dessutom  är det

skitkul att ha henne med på travet!  

Vi var hemma kring 23.00 och stallet var i utmärkt skick när man har så bra stallfior som vi har.     StallLena och Josse hade varit ute och ridit

Trolle och Bolfaxa medan småtjejerna hade skött om Rapptösen, Lillen och Kompis.


På lördag ska jag hämta fem nya höns, fyra leghorn och en hedemorahöna, det

är unghöns som nyligen börjat värpa!

Det dog en höna igår och därför beslutade jag att det måste nog bli lite föryngring i hönsbeståndet... Gonatt!

Av Yvonne - 5 oktober 2011 21:05

förutom att Trolle,Lillen och Knekten äntligen har lärt sig att springa opp till sin hage själva!  Det är tidskrävande att leda ut femton hästar till deras respektektive hage, men nu öppnar jag stalldörren och sen öppnar jag Knektens Lillens och Trolles boxdörrar, det går lite i ultrarapid ännu...tar Trolle i grimman  när de andra två har börjat ta sig mot utgången och leder honom förbi kompisarna och ut genom dörren och vips sticker dom iväg opp till hagen! Nja än funkar det väl inte perfekt, det

tar lite tid att lära . Sen är det  Moe och Kompis, har ett grimskaft på Moe och leder Kompis i grimman och han gäller det att hålla på mattan för den lille skiten han satsar för fullt tills jag släpper honom en bit från grinden, tack och lov så håller Moe sig i skinnet till vi kommit in i hagen och jag kopplat loss grimskaftet!

Gnisten och Kungen kampar ihop i hagen och Gnisten går först och Kungen håller sig snällt bakom och när jag släpper Gnisten och han sticker iväg då står Kungen snällt och väntar tills han blir släppt, aldrig att han skulle försöka sticka!  


Storvinna vill ha täten och försöker gärna sätta ner skallen och smaka på gröngräset innan vi når hagen, hon kan oxå vimsa omkring medan Bolfaxa tryggt håller sig bakom...fölmärrarna, Esset och Storstjärna får gå ut först till sin hage

Rapptösen och Kexet blir andra par ut, stortjockisen går lugnt och Kexet blir lite upprörd när Esset gnäggar på henne: skynda skynda gnäggar han!

Det gäller att ha rutiner då fungerar det bra.  


Och så blev det galoppintervall som tänkt och det blir nog det sista fram till att han ska starta nästa vecka och fram till dess efter att Moe har varit ledig sina två dar så ska vi glida omkring i skog och mark, mysigt!  


Sussie har varit och ridit idag alldeles själv och hon var lyrisk när hon kom tillbaka med Kungen, nu skyller hon på stallLena och Gnisten för att  Kungen är på tårna

när dom rider tillsammmans haha!!  

Packat och klart, imorron far vi TILL START i Boden med just Kungen och Gnisten!

Av Yvonne - 4 oktober 2011 20:37

Jäkla skit! Nog började det regna så fort hästarna kommit ut i hagarna!

Dom fick vara ute till lunchen och sen tog jag in dom vi tränar! Kompis tränar ju inte, men han måste följa med in för Moe har koll på var han är...  

När jag varit hos hönsen på morron och donat, var och högg två granar och satte in i hönsgården bl.annat!  och när jag återvände till stallet hörde jag Sussies

kvittrande stämma, Janne höll på att sela ut Kungen och Sussie följde noga rutinerna

och ville lära sig hur man gör? Jodå hon verkar ha lätt för att fatta och är nog

snart en fullfjädrad utselare!

Fick hjälp att fylla spån i boxarna och när Kungen kom in igen så tog "utselarn" hand om honom. Janne for ut med Gnisten , när stallet var klart gick vi in och fikade

sedan for Sussie hem!  


Bolfaxa kändes mycket fin  när jag körde henne och benet blir bara bättre och bättre, det bästa är ju att hon inte är halt och nu är hon inte särskilt brydd när jag sköter om benet.

Hade tänkt rida sista galoppintervallen med Moe idag, men vi fick besök av travvänner från Björsbyn, Jean och Inez så det får bli imorron istället.

Bjöd på köttsoppa som jag kokat kvällen före, visste att dom skulle komma.

Och Inez hade köpt gó fika till kaffet, ja jag dricker ju inte kaffe så det blev

coca för min del.    

Deras häst MinBorka går i samma lopp som Kungen på torsdag och står lika start,

spännande värre!

Hon kommer med en färsk seger i bagaget...


Tänk solen kom fram på eftermiddan och det blev RIKTIGT varmt en stund   !!!

Har varit duktig och äntligen verkat hovarna på Kompis med nya verktången jag köpt, oj så flinkt det gick!   sen raspade jag till kanterna och ja, det blev ganska bra! Nu ska jag verkligen ta mej i kragen och inte vänta för länge!


Av Yvonne - 3 oktober 2011 20:18

DET HAR VARIT SOL IDAG!  Man tror nästan inte att det är sant!!!

Provkörde Bolfaxa en stund och hon är inte halt längre, skrittade  och provade sen att låta henne trava och hon kändes pigg och fin...nu gäller det bara att få bort

"skorvet" nere vid kotan och på framsidan av skenbenet. Vi är väl inte alldeles

överrens när jag ska sköta om benet, men hon sparkar inte längre och slappnar av efter en liten minut!

Janne har tränat "starthästarna", båda har fått tredje spår...Gnisten står start och Kungen står på 40m tillägg.  i olika lopp förståss!

Numera tar vi in alla hästarna på kvällen, man vet aldrig hur vädret blir under nattens timmar?  

Hörde föresten från Mylingen (Myle) som han heter numera, han har det bra säjer Monica och jag vet att jag kan lita på henne! Han går tillsammans med sex andra hästar och han bestämmer!!  


Har plockar bort riskojan i hönsgården och imorron ska jag hugga två granar och sätta dit istället, klart hönsen ska ha lite myspys!  

Annars har dagen varit ganska lugn...  

Av Yvonne - 2 oktober 2011 22:34


 Vilka fina bilder du knäppte när du var på besök Britt!

Snälla, skicka in bilden på Fixsola och Esset till PT, den är ju helt underbar!    Vackraste "höstbilden"!


Behöver jag nämna hur dagen började? Med R E G N förståss!!  

Hästarna hann i stort sett bara ut i hagarna så började det skvätta, blääää!!!!


Tog in pållarna vi tränar vid lunchen och strax därefter kom stallLena, Josse och lilla Linn, tuffa brudar som inte räds "vatten"!

Linn pysslade med Kompis medan mamma och Josse stack ut och red, Josse red Kungen för Sussie hade fått förhinder fast hon skickade förhållningsorder till Josse att hon inte fick pussa för mycket på honom!  


Jag hann med att skura ur vattenkaren och fylla nytt vatten i hagarna, (ja jag fyllde i bunkarna förståss) hehe vatten "i hagarna" finns det tillräckligt av...

När jag fyllde hos Gnisten och Kungen fick jag ta del av en liten episod  i älven nedanför Roffes gård (numera brorsons Lars Åströms hemman)... Det kom en svanmamma simmande med fyra ungar i sakta mak och när de vackra djuren

kommit sej en bit ifrån forsen så steg de iland och "betade" en kort stund var-efter färden fortsatte ner i vattnet.

Det var många svanar i vattnet och en av dessa styrde kosan mot mamman med ungarna och den simmade fort! När den närmade sig svan familjen blev det en väldans fart på mamma svan som satte kurs mot inkräktaren som blev tvungen att fly tillbaka ifrån där den kom!

Ett par hundra meter pågick "jakten" medan ungarna låg stilla på vattnet tätt tätt

och åsåg det hela. När honan var nöjd simmade hon tillbaka till sina ungar och allt var frid och fröjd...          

Jag trodde i min enfald att det var svanpappan som kom , men tydligen var det fel pappa svan?  

Kan berätta om en till naturupplevelse, det hände när jag red Moe  i fredags...

När jag hade ett galoppheat kvar att rida och kom med Moe i full fart  på

rakan så kom det en jättestor uggla flygande på låg höjd över rakbanan bara några meter ifrån oss! Häftigt och som tur var så var Moe koncentrerad på

att galoppera och reagerade inte alls Phuu!!

Jag tror att det var en Lappuggla eller en Berguv?? Är inte så bevandrad i

"ugglearter", men de två är nog de största  förutom Fjällugglan förståss och

en sån har jag träffat på  en vinterkväll när jag var ute och red "gamla AxelJonnsons" som vi kallar den väg som fanns innan Kattmyrvägen tillkom...

Detta var i slutet på 70talet kanske början på åttitalet??

Det hade börjat bli lite skumt och det var mycket snö och då kom denna stora

 mäktiga uggla susande över vägen och den var vit, det hördes inga vingslag och jag tyckte det nästan var overkligt! Det var en fin naturupplevelse!  

Har oxå sett en örn efter Kattmyran, det var på sommaren och att det var en ungfågel är jag övertygad om, det är mycket värt att vistas ute i skog och mark!

Och till häst finns det ju stora chanser att få se lite av varje som lever i naturen...

Ja nu blev det lite annat än "hästar2 i bloggen! 


Till start på torsdag är Kungen och Gnisten, har inte kollat startlistan än...

  GOODbye!

Av Yvonne - 1 oktober 2011 22:25

Stort tack till Britt som har fotat de härliga höstbiderna!


När Yvonne ropar, då blir det full rulle på stona!
fr.v: FixSola, Kexet, Rapptösen, Mjölner Stilig, Esset och StorStjärna

  

Intresserade pållar!!
Närmast kameran: Kexet, Esset, FixSola

  
Lilla Esset som håller på att byta bort baby-pälsen, ser ut som en blandning mellan en häst och ett får!!

  
Fantastisk känsla i denna bild på FixSola och hennes hingstföl Älvbacka Esset!

  
Kexet i egen hög person!

Av Yvonne - 1 oktober 2011 19:53

Ja det finns kanske någon fler än du som har funderingar över hur man kan vara "gudmor" till en häst?  

Så här gick det till när Britt blev Vinnas gudmor: Lasse ville betäcka Mjölner Stilig med Järvsöfaks, men han var fullbokad och DÅ fixade Britt en betäckningsrätt hos Faksen och på den vägen beslutade jag att när fölet var fött så skulle Britt bli fölets "gudmor" och den uppgiften sköter hon med bravur!

Nu sist så fick hon morötter för att hon klarade "premien", visst är det mysigt!

  

När jag ändå håller på så bara måste jag berätta att för ett par dagar sedan fick

jag en underbar present utav stallLena! En temugg och inte vilken som helst!

På muggen finns en blomma och en bild på Moe och favvokusken Per samt

några småbilder  på Fixsola, Esset, Moe, min son och jag när vi kör Bolfaxa och Gnisten och så en bild på hundarna simmande i älven.

Och så fick jag en nyckelring med Moe och Per...ska ta med mej till travet och visa Per min alldeles unika mugg!  


Gnisten har varit på Vitsand idag och han såg fin ut, gick opp i ledningen och höll den in i mål, men Janne sa att han var lat!  


Sussie kom på eftermiddan med sina pojkar och lille Arvid fyra år kom uppklädd i cowboyhatt och boots, jäklar vilken kille!

Han red på Kompis i westernsadeln och han var lycklig, Kompis är ju ingen "drönare" så Sussie fick sej en riktig promenad runt travbanan och en sväng på rakan...  

Marie kom oxå en sväng, var roligt att se att hon lever och mår, var ju längesedan nu  


Avslutade dagen med att rida galopp med Moe, imorron ryker pälsen på honom!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7 8 9
10 11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards