Älvbacka

Alla inlägg under oktober 2012

Av Yvonne - 15 oktober 2012 18:50

Ha! du Britt min ängel  det var visst inte bara du som upptäckte min "fadäs", ros-marie hade oxå koll på "tiden"  !


Idag när jag kört, ridit och longerat samt en del annat så tog jag med mej vovvarna på en promenad opp till "skrivarstugan" som ligger opp efter rakbanan och en bit in i skogen. Vilja nosade opp en ekorre efter vägen och vilket ståndskall det blev, men kurre satt säkert längst uppe i en talltopp.

Väl framme vid stugan öppnade jag försiktigt dörren (man kan aldrig veta vad som smugit sig in där)?  

Ingen fara det var tomt...förutom en massa musskit på duken som låg på bordet , det är de små skogsmössen som härjar därinne!

Skakade av duken och satte mej ner, kollade våran "skrivarbok" där alla som vill kan pränta ner något trevligt!

Mössen har inte tagit en enda tugga av boken, det ska de små liven ha heder för...man skulle kanske ta med en ost till dom att smaska på?

Till och med favvokusken Per G. har skrivit i boken när han, Fia och pojkarna var här på middag!

Läste igenom alla "inlägg" satt sedan och filosoferade en stund och "lyssnade" på tystnade omkring mej, så ljuvligt,

kan bara upplevas på "landet"!  

Innan vi begav oss hemåt igen så sopade jag ut musskiten stängde dörren och la på haspen.

-Nu går vi hem ropade jag åt hundarna som snusade omkring i  skogen!

Tog in hästarna (hade förberett så maten var inlagd i boxarna) körde ut hö i hagarna inför morrondagen (tror inte att det regnar inatt) jaja man vet aldrig?

Sen var det Storstjärnas tur (tror faktiskt att hon gillar "träningen") för hon står alltid med nosen mot gallret på dörren som om hon väntar på att jag ska ta ut henne.

Blev en lite längre tömkörningstur ikväll och hon är så himla duktig, när vi gick hemåt på travbanan så hade Vilja stuckit iväg in i skogen så hon var en lång bit efter oss och kom med expressfart bakom oss vilket gjorde att Stjärnan blev lite skraj och försökte ta fart, men lugnade sig ganska fort när hon såg vad det var och en fördel är oxå att hon är en "lyssnande" häst som reagerar positivt när jag pratar med henne.


Avslutade dagen med att gå till hönsen och hämta äggen, då hade det hunnit bli mörkt så jag stängde luckan och dörren, dom fick oxå lite "vårgårdaris" att smaska på  innan lampan och radion släcks klockan 19.00. 

Det vet dom för det är väl injobbat så innan klockan är sju har samtliga höns och tuppen klättrat opp och satt sig på plankan framför redena tätt tillsammans. En del "knoppar" i redena!  

Av Yvonne - 13 oktober 2012 20:47

  Har talat med Iréne på telefon idag ch hon är på gång. Antingen skulle hon bege sig uppåt landet ikväll eller imorronbitti...längtar! På lördag "nästa alltså" ska vi gå på "vernissage", våran byagranne Rob Ricken ska ställa ut sina alster tillverkade av gamla vävstolar på Piteå Museum, låter väl klurigt va? Ska bli mycket intressant och så ska vi försöka få med vännen Annica från Rosvik oxå "ringer henne imorron" och efteråt går vi  ut och äter nåt gott samt umgås och trivs en stund...     


Igår var Janne med Kexet på Vitsand igen och hon hade skött sig gode bra trots att Skördetröskan var i full gång på innerplan, 1.09 hade hon presterat. Det blev bara ett heat p.g.a tröskan!

Själv stannade jag hemma och körde intervalljobb med Bolfaxa och som vanligt kändes hon kanonfin ! Moe fick sej oxå ett jobb, hann även med Trolle, har kommit på att ifall vi byter varv ofta så blir jag inte så "sjösjuk" hihi!  

Storstjärna fick stå över för vi åkte och handlade och det tog tid för nya ägaren håller på att ändra om hela affären så det är trångt och stökigt, man hittar ingenting nästan och till slut är man alldeles snurrig! Men det blir fint när det är klart.

Och sedan blev det mörkt ute , in med hästarna, fodra , sopa och lite annat och då var den dan tillända...  


Men idag när mina storpållar var lediga då hann jag med både Trolle och Stjärnan, var helnöjd med Trolle!

När jag var klar med honom fick han gå ut hagen och efter ett tag började det storregna och då plockade jag in hela gänget och gav kraftfoder sen gick jag in och fikade...fodrade sen hö och fyllde på vatten ute i hagarna "i

vattenbunkarna alltså" och det regnade fortfarande. Äsch vaddå tänkte jag , tar nog en tur med Stjärnan iallafall och så blev det i halv mörkret!

Blir så full i skratt när hon står där på stallgången och ser så vass ut i blicken och huvudet högt, pannluggen står åt alla håll och öronen lite lätt bakåtstrukna, ja hon ser tuff ut , men skenet bedrar hon är så himla go och snäll !

Tycker om att bli ompysslad och lyfter alla hovarna snällt, tar bettet som vilken "gammelhäst" som helst  och hon

står lugnt och stilla medan jag lossar henne från kedjorna och tar tömmen och då går vi ut och utanför stalldörren stannar hon och väntar tills jag går fram och ger henne en sockerbit.

Ikväll gick vi två varv runt gården och ett par varv vid garaget och framför stallet och jag kände mej nöjd, Vilja var sm sig bör med och navigerade!  

Av Yvonne - 11 oktober 2012 18:59

  Igår när vi gjort kväll i stallet åkte vi opp i "Åströms" och kollade in stallLenas och Stefans

nybyggda stall!   Det var premiär för pållarna Gnisten och Kenta samt de två fåren att flytta in...ojojoj så

fint det blev ett riktigt drömstall, ni som bor häromkring borde fara dit och se grannlåten!   


Och ikväll fick jag äntligen tid att ta mej an Storstjärna och "stor" är hon, ett år och nästan "fullvuxen" ! Hon verkade

minnas allt vi tränat före betesgången...det hann bli lite skymmning innan vi kom ut för en liten tömkörningstur, men

det verkade hon inte bekymrad inför... stannade snällt utanför stalldörren så att jag kunde gå fram och prata med henne, när vi skulle iväg fick hon se hundarna som stod en bit bort och då blev hon lite misstänksam, men när Vilja och Molly började röra på sig då var det okey!

Det blev en kort premiärtur fram till rakabanan med Vilja i täten, sen vände vi tillbaks till stallet , halt framför stalldörren...slängde tömmarna över ryggen på henne och ledde in henne...superduktig tjej!  

Nu jobbar vi på och när det blir dags för att sätta på vagnen så hoppas jag att "mina två vapendragare" ställer opp!

"OM" hon inte hinner bli såld innan dess för hon är ju till salu, känns egentligen lite vemodigt att lägga ner sin själ i något som sedan någon annan ska dra nytta utav.  


Nu har jag väntat på Iréne   som skulle komma i söndags, men ännu har inte våran vet. dykt opp! Ja hon

kommer när hon kommer!

Det blir mörkt fort nu , Trolle longerade jag mitt på dan och han skötte sig bra i båda varven och högervarvet kändes fint och han kunde till och med böja sig lite inåt vilket har varit omöjligt, han har varit stel som en pinne!

Ett problem för mej med longeringen är att jag blir yr och ibland illamående, är en sån som definitivt inte kan åka karusell  försöker ha blicken framför hästen då går det lite bättre!


Tänk idag tittade solen  fram en stund, men framåt eftermiddagen kom det en regnskur!

Blir visst lite kallt inatt säjer Janne, igårkväll när jag var ut med hundarna då var det norrsken... det var så läckert, man kan stå hur länge som helst och blicka opp mot skyn och se hur det ändrar form och rör sig över himlen!  

Av Yvonne - 8 oktober 2012 19:12

Ja det blir visst bara värre och värre! I Jävre är det översvämning och i Byske är det visst riktigt illa, en stor bit av Efyran står en meter under vatten! Ja himmel oxå, tur att vi bor lite högre opp gentemot alterälva!

"Bonushagarna" håller sig faktiskt riktigt bra, tack och lov för det!  

Forsen nere vid älvbron dånar och brusar för fullt!

Kanske dax att dansa "soldansen" nu?  

Vi har varit på Vitsand idag med Bolfaxa och Kexet, vi får väl se ifall Kexet hinner bli mogen för premie, oktober ut är väl sista chansen...idag "nosade" hon på premietiden och bitvis springer  hon riktigt fort! Men inte tror jag att hon håller ihop för en start ännu?

Koncentrationen är inte på topp och hon knackar skor då och då, men hon ska få nya skor fram och sen vor det kanske bra om hon fick en kompis att springa med ...tänk så perfekt Touch var som sparring till unghästarna.


Bolfaxa var bra, tycker att hon verkar vara i riktig toppform nu smidig och fin. Igår när Josse red henne så hade hon varit ganska busig! Hon har ett lopp jag tror det är den 18/9?


I lördags när jag och Moe tränade i "Rolfs" backe så kom en gullig tjej ridande på ett varmblodsto , kände inte igen henne först för hon brukar rida på fjordingen Balder. haha det var ju Madde som bor här i byn och hon frågade ifall hon fick hänga med mej och Moe i backen och det var ju trevligt värre med sällskap!    


Idag blev det en tur opp till Råbacken för båda hundarna följde med och jag vill inte anstränga Molly för mycket

så det blir att skritta, Moe går fort och blir svettig ändå och Vilja far som en skottspole in och ut i skogen.

När vi kom ner från Råbacken tog vi en tur fram och tillbaka på skogsbilvägen och var väl borta nästan två timmar

innan vi var tillbaka på gården... såna här turer är bra för Moe han känner sig trygg med vovvarnas sällskap och kan varva ner.


Såg just på TV att det har börjat kollas opp "djurtransporter" ja det var verkligen på tiden, veterinär och polis

kollar så att det inte finns några oegentligheter och hittar dom transporter som inte följer reglerna så blir det böter på plats och bil och djur kan till och med beslagtas på plats.


Nu har jag tänkt att se Jonas Gardells film "Torka aldrig tårar utan handskar", har ju läst boken  och den var

tänkvärd!


Av Yvonne - 6 oktober 2012 19:05

Här kommer det en bild från när Älvbacka Knekten klarade sitt premielopp! Visst ser han fin ut?
 

Av Yvonne - 6 oktober 2012 11:07

  Det blev inget montélopp för Moe idag på Vitsand, var ju väntat förståss, det blev inget vanligt kallblodslopp heller!

För varmbloden blev det både monté och vanliga poänglopp, det har ju regnat nåt förfärligt på morron riktiga

skurar    just nu är det uppehåll så jag hoppas att det håller tätt någotsånär tätt medan tävlingarna pågår därborti Vitsand ! Janne har farit dit för att titta så jag bad honom köpa med sig några paltar hem, det serveras ju

både hamburgare, fika och palt under tävlingarnas gång...

Släppte ut beteshästarna imorse när det såg lite ljusare ut, men nog har dom fått sig några kallduschar sen dess,

nåja det finns hästar som har det sämre.

Mjöner Stilig och hennes dotter är inte sambo längre, jag flyttade Stilig till egen box igårkväll och hon var mycket belåten.

Lillan gnäggade lite, men accepterade  nyordningen efter ett tag.

Tror nog att mor och dotter tycker det är skönt att slippa trängas i samma box ...    


Den stora "vårfloden" är på gång i alterälven, vattnet har börjat stiga som det brukar göra på våren, det är ju inte

klokt, vilken tur att jag hade fyra "bonushagar" för de  ordinarie är inte roliga att släppa in några hästar i just nu!


Verkar som om Kungen  har fått ledigt  från tävlandet , han går bara och myser i hagen   !

Janne tränar på med Kexet, vi var på Vitsand med henne i veckan, men det var ingen höjdare, visst ser hon käck ut

fast jag tyckte hon såg skuttig ut och hon knackade skor...å andra sida så  tror jag att hon är i en växtperiod för

hon är högre bak än fram!

Men det hör ju till "unghästperioden" att dom kan vara lite ojämna från en dag till en annan, igår såg hon kanonfin ut härhemma på banan och knackade inte alls skor...  

Trolle har jag kämpat på med, men jag tycker inte att det händer så mycket. Nu kommer "veten" Iréne opp och då

ska vi  gå igenom honom ordentligt. Det är så synd att han inte funkar för det är ju en underbar individ, gó och

världens snällaste och tillgiven till tusen!  

Moe har fått vara ledig de här regniga dagarna, konditionen är det inget fel på  och  något montélopp finns då inte detta år...och vanliga lopp  som passar är ju oxå sällsynta.

Stå på 40m tillägg är ju inte det ultimata för en häst som  inte längre är så motiverad utav att kämpa!

Han gick ju ändå en 26tid sista starten med Jens Nillsson i sulken.. vilket var positivt!  


Bolfaxa är iallafall riktigt på hugget och känns kanonfin "härhemma", vi har tränat på i regn och rusk och för

att få en ljusare "syn" i dessa grå dagar sätter jag på mej körglasögon med gula glas och då blir stunden man sitter i speedcarten genast trevligare och allt blir ljust och glatt!    


Fortsätter det att vara uppehåll från regnandet kanske jag tar en ridtur när Moe ätit lunch, Bolfaxa fick ett intevalljobb igår så hon är befriad från jobb idag, kanske hinner jag lägga på selen och se hur Storstjärna reagerar det var ju ett tag sedan sist.

Nu ska jag gå till stallet och slänga på täcken, lägga ut hö i hagarna och sedan får pållarna som är inne komma ut ett tag.

Ska se kallblodsloppet på V75, Stamping startar efter ett uppehåll, men ägarna är nöjda om han sköter sig och kanske får en matlapp säjer Sigbritt.    

Av Yvonne - 3 oktober 2012 22:25

Kaijko med datorn, den har inte velat släppa in mej på min blogg!!  

Men idag när jag kollade så var det okey igen...mejlen har funkat.   Men som vanligt är det väl jag som har orsakat det!

Nåja nu är jag här igen och idag har jag hittat igen Storstjärnas reflexgrimma, längst opp på ängen låg den lite hopknölad, nu sitter den på pållan igen så vi får väl se hur länge den får sitta kvar denna gång?  


Hur gick det för hästarna när det blev inflyttning i "bonus"hagarna då? Åhh alldeles utmärkt, det var glada hästar

som upptäckte att det var torrt på backen och en del gräs att sätta tänderna i!

När jag säjer att hästarna är "glada2 för än det ena än det andra då frågar nån: HUR VET DU ATT DOM ÄR GLADA?

Ja men det syns ju, ögon och öron spelar och svansarna är i vädret och rörelserna är spänstiga och så frustar dom så det hörs över byn!

Ni skulle sett Moe, han seglade omkring tillsammans med Kompis och när han fick närkontakt med Kungen eller Trolle då böjde han nacken och skrek som en hingst  och skrapade med framhoven, hagarna ligger ganska tätt intill varandra så det blir noskontakt om hästarna sträcker på halsarna.  

När jag var klar med stallet och kollade hur det gick så hade Trolle lagt sig och när jag frågade honom om han var trött så fick jag en långdragen ynklig gnäggning till svar och så reste han sig, men det dröjde inte länge så låg han igen och så höll det på ett par gånger till. Då tog jag in honom och tog tempen...38.4 hmm inte såå farligt ändå, men ställde in honom i boxen och hämtade filmjölk och hällde i honom några deciliter och så fick han gå in i boxen

medan jag ledde ut Lillbrun och när jag var klar för att ta ut honom på promenad (misstänkte ju kolik i första hand),

men när jag öppnade boxdörren så verkade han pigg igen så jag tog ut honom i hagen och då började han äta hö.

Phuu ! så skönt, kanske "motade filmjölken olle i grinden"?


Ljuvligt väder idag, men nu har jag hört att det ska börja regna igen och hålla på fram till söndan SKIT OXÅ som

han säjer i TVreklamen!

På lördag är det ju "poänglopp" på Vitsand och Moe är anmäld till Montéloppet för kallblod, men jag är ganska säker på att det inte blir nåt för det måste vara 8 hästar anmälda för att det ska genomföras.


Nu sitter det en grå katt här bredvid och stirrar på mej   och jag förmodar att han vill att vi ska ska inta sängen,

Vilja Janne och Molly sover redan!

gonatt...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards