Älvbacka

Alla inlägg under maj 2012

Av Yvonne - 13 maj 2012 23:28

Efter mejl från den ena av stalltjejerna vet jag nu att Esset är i goda händer, det ska komma bilder så småningom!

Han hade rest jätteduktigt, som att han var hur van som helst och då var det första resan i hans ettåriga liv...

första dagen hade han hoppat ut ur hagen och sett sig om i Pello, (blev rädd för kompisen)   fast nu är det Okey!

"Alla stalltjejer har tagit honom till sitt hjärta"    avslutades mejlet från Pinja!


Idag har jag skurat och fejat i friggebodan eller lillstugan som Iréne vill kalla den så nu luktar det rent och fräscht,

den 25 kommer hon (veten) och då blir det hennes boplats, finns element ifall det blir kyliga nätter, men nu måste det väl ändå komma värme snart?  Det var is  på vattnet i bunkarna som hästarna har i hagen på morron!

Annars har det varit en fin dag och solen kom fram på sena eftermiddan och då var det riktigt mysigt...  


Janne har varit till stall Yxbacka och tittat på avelshingsten Wikvinn som Ronny har.

Själv har jag och Storstjärna börjat komma mycket bra överens och hon står som ett ljus på stallgången och följde villigt med ut ur boxen ikväll. Hon blev så fin när jag rivit av henne en massa vinterpäls och kammat ut man och svans så nu blir det att träna på kvällarna. Hon har ju sett så vass ut, men jag märker att det är en klok liten

tjej!


gonatt...

Av Yvonne - 12 maj 2012 22:35

Igår (läs fredag) såg jag björnspår när jag var opp efter "Kattmyran" med Moe!  Men det var lugnt,var nog ett tag sedan nalle hade passerat över vägen? 

Det var iallafall tydliga tassavtryck med de långa klorna i snön, jojomän! än är inte snön puts väck häroppe...

Och så har jag sett spår av bäver härhemma, när stallLena kom hem från ridturen häromdan sa hon att bävern fällt ett jättestort träd nere vid älven och då förstod jag vad jag tidigare sett för märke i snön, jo bäverns platta svans!

Red förbi nere vid älven idag och det var minsann ingen liten asp som var fälld..vilka tänder den gynnaren måste ha!

Och nu har vi fyra rådjur som går och betar längst opp på travbanan mot skogen, det är jätteblött på den ängen så det måste vara något väldigt begärligt för ett rådjur som växer där!   

Nu känns det iallafall som att vi är på rätt väg "mot sommaren" !!! Fast fy tusan vad det har blåst idag

Och just ja, grodorna har börjat visa sig, dom har sin "älskogsplats" i diket där rådjuren betar. Ett år var det hundratals grodor där, det bubblade och kvackade för fullt, tyvärr så minskar det mer och mer.   

Förr ploppade det fram grodor i garaget, kring stallet och lite var stans på gården när våren kom och då var det inget annat att göra än att plocka opp dom och förpassa de små liven till diket så att dom inte blev överkörda eller trampade på! 


Provade ett annat bett på Bolfaxa idag, har ju använt gummibett tidigare och nu satte jag på ett "Järvsöfaksbett"

den enkla modellen och det kändes väldigt bra...hon var inte lika på med det!

Men hon känns så fin gumman.  

Moe fick träna rygg och rumpa i "rolfs backe", tio vändor i skritt.

Strax innan vi for ut så kom stallLena och Moa och då fick Kungen följa på tur med Lena och Gnisten, Moa har blivit en lång tjej som passar bra på storhästarna nu mera!  

Jag avslutade dagen med att köra Kompis och haha! han höll på att sticka med mej på hemvägen den lille fartdåren!


Inatt ska jag drömma att det blir  imorron!      ursäkta alla stavfel som blir ibland, men jag tror att jag har för bråttom och så kollar jag inte innan jag "klickar"!

Av Yvonne - 10 maj 2012 21:30

Efter morronsysslorna och fikat åkte vi iväg till Vitsand med Bolfaxa och Kungen, solen tittade fram och det var riktigt ljummet i luften  ! Och nu verkar det som att travfolket har börjat tina fram igen, det har ju inte varit en själ

på banan och idag var det ett helt gäng som var och tränade häst, Jättekul!

Såg oxå på resultatlistorna att det varit många deltagare på provloppen i lördags, de flesta var deltagre i 2årsserierna för varm/kallblod och ändå var det ju skitdåligt väder med ett par decimeter snö då...det är kul med travfolk för dom räds inte motgångar eller dåligt väder!  

Kungen och Bolfaxa  gjorde fina heat på den nysladdade banan...när vi kom hem blev det sämre väder med en och annan skur från en grå himmel. Lite senare på eftermiddan kom solen fram igen.

Har ju planerat att börja motionera min lilla ponny Kompis tre dagar i veckan och det blev start ikväll!  Han är ju ganska så rund om magen numera, men viljan är det inget fel på 18år till trots! Körde rakbanan fram och tillbaka och jag kan säja att det är spring i benen på den lille ! det är som att köra Bolfaxa men i mindre format.  


Har börjat "tala" lite med Storstjärna, hmm när jag skulle ta ut henne på stallgången så tog det minst en kvart innan hon beslutade att följa med . Ögonen såg ut som två stoppsignaler och hon var väldigt spänd, men detta blir bra

bara hon får förtroende för mej.  Vi tar det med ro  och hon har ju stått uppbunden på stallgången tre gånger och det har gått bra, tro att hon sknar Esset mer än mamma Fixsola för hon har varit lugn och sansad sedan han for!

Hon var lite spänd i juvret ikväll (han har ju snuttat lite då och då) men jag mjölkade ur och det var hon nöjd med. Vilja kom in i stallet och slickade i sig mjölken.  

Fixsola fick sig en genomborstning  och blev så fin hade tänkt tvätta opp henne, men Josse och stallLena kom och

skulle ut och köra Gnisten med rockarden och medan Lena selade hjälpte Josse mej att pysla om Fixan.

Imorron blir det Stiligs tur att bli vårfin, hon har den "dåliga" smaken att lägga sig och rulla där det är som geggigast i hagen så ena sidan är grå! Det blir föl i början av juni så hon hinner säkert rulla sig flera gånger innan dess! så

omkring den 4juni hoppas jag att ett litet hingsföl tittar ut! Lasse har redan ett namn klart !!!!!    


Ni har väl varit in och röstat ???  

Av Yvonne - 9 maj 2012 20:54

Imorse for Janne opp till kliniken i Boden med Vinna, det var ett framknä som spökade och nu är hon sprutad i knäet med "kortison/tuppkam"...(Pontus tuppen måste sköta sig annars kanske han hamnar i knäet på nån häst!)

Skämt åsido, nu blir det en liten vilopaus för Vinna...idag har hon fått stå i boxen men imorron ska hon skrittas och sedan få gå i hagen o.s.v och så blir det ett återbesök om två veckor var det visst.

Nåja hon är värd att vänta på denna fina häst!    


Apropå Vinna så har Carina O skickat in ett bild på henne till NTHFs hemsida, KLICKA och RÖSTA på bild nr. 3 som

föreställer Vinna!

Carina har skickat en kommentar om det som inte kom med i bloggen av nån anledning, men den finns till vänster

här ! Är väl jag som har klantat mej som vanligt?


Hann med att både köra Bolfaxa och träna intervall med Moe innan regnet kom , så fort det börjar torka opp på backen så måste det strila från himlen, satan oxå! Janne fick sig en kalldusch innan Kungen var färdigdrögad!

Imorron blir det Vitsand för Kungen och Bolfaxa.


Av Yvonne - 8 maj 2012 21:08

Nu har den jävlats igen denna dator= den säjer att jag är "frånkopplad" !???!  Ikväll är jag plötsligt

"inkopplad" igen?!  

Men ni har ju fått ta del av det  "beundransvärda" mejlet från Göteborg!  Vad har hänt i övrigt  då? Tja inte så mycket mer än det gamla vanliga , snön har iallafall börjat försvinna på allvar får man hoppas. Fast det hotas visst med skitväder igen!

Nästa vecka ska jag få hämta mina  nya hönor , en hedemora och fem vita lohman fast det blir inte de lohmanhöns som jag tänkt mej. Det blir fem "industrihönor" istället, Anna som jag köpte de förra hönsen utav har gjort en behjärtansvärd insats och köpt loss 50st hönor från en hönsfarm där hönsen sitter 7st hönor i en bur på en kvadratmeter och nu håller hon på att placera ut dessa i varaktiga hem så jag bestämde mej på stört för att  öppna mitt

hönshus för dessa stackars hönor, de är mellan 20 och 40 veckor och har börjat värpa.

Efter en vecka börjar dom röra på vingarna och efter en vecka till börjar dom gå ut och efter ytterligare en vecka börjar fjädrarna växa ut igen. Tyvärr så brukar dom se ganska bedrövliga ut.

Men att se hur dom lever opp och förändras när tiden går det är så himla givande för själen!  

Vi har ju haft "industrihöns" förr och en del har sett ut som de som ligger i frysdisken på ICA. Nakna med andra ord,

ja inte helt kanske men inte har det varit många fjädrar på kroppen på en del.


Och idag har Esset lämnat gården och är nu på plats i finska Pello. Essets nya kompis Sigge P har startat i Skellefteå idag, blev femma i ett ganska tufft gäng!

På hemvägen hämtade Raimo och hans två stalltjejer opp honom och det gick så bra att lasta honom på bilen,

han funderade lite innan han knallade in och så fick han stå intill Sigge som verkar vara en snäll häst.

Tjejerna var jätteglada och jag förmodar att lillpållen kommer att bli mycket väl omhändertagen! Och dom lovade att skicka bilder!

Tog in honom kl. 14.00 och gav honom hö och kraftfoder, sen blev det rykt för hela slanten och han blev så blank och fin med ny blå grimma!

Imorron blir det nog ett himla gnäggande på Fixsola för hon har varit en riktig "hönsmamma" hon har stått och skrikit hela eftermiddan därute i hagen, men Esset brydde sig inte nämnvärt...

Nu blir det att ta itu med Storstjärna, en tuffare farkost än Esset.

Av Yvonne - 6 maj 2012 16:05

Fina BodbäcksJunas ägarinna Camilla har hört av sig med en rapport om livet med Juna.
Det är inte annat än att man blirv varm i hjärtat när man läser det!
Här får ni bloggläsare ta del av brevet:


Hej i Pitebyggden.

Bäst att du sätter dig ner och kallar på gubben för nu ska du få höra något
som jag inte äns själv trodde var möjligt. Tävlingarna med Juna för i år är
avslutade. Det blev 2 st tävlingar i år. Hinner inte med fler för jag kommer
knappt upp i vagnen längre med den stora magen.

 Förra helgen tävlade vi i Åstorp. Jag var nervös och väldigt spänd inför
årets första tävling. Men det gick bra ändå! Jag kom 6:a i dressyr, 4 i
precision, 4:a i maraton och 4:a totalt. Det kunde gått lite bättre men jag
var så nervös å Juna känner ju sånt på mig. Men det var tufft startfält och
Juna var yngst så jag var väldigt nöjd.
Framför allt så märkte jag att Juna tyckte det var superkul och det är ju
viktigast. Fick beröm att jag kört snyggt med fina vägar.

Å så var jag och tävlade dressyr/maraton i Skara i går. Å håll nu i dig!
1:a dressyr. 1:a maraton och 1:a totalt! Kan det bli bättre!?
Jag hade bestämt mig för att slappna av och bara ha roligt. Å det gav
resultat. Efter målgång var Juna pigg och glad och hade gärna tagit en runda
till. Ända lilla problemet är att Juna tycker det är så kul särskilt med
maraton så hon försöker hitta egna vägar i hinderna och tycker jag ska
lyssna mer på henne och släppa henne fri. Det är precis som om att hon
säger: Kan själv!  Tokfia som hon är!

Bra avslut på en kort tävlingssäsång. 1 juni åker juna på sommarbete där min
medryttare kommer att rida henne lite lugnt 3 dagar i veckan.
Kan vara bra för Fjunet att få koppla av efter en hård träningsvinter och
vår. 1 augusti ska hon på grundutbildning hos en duktig dressyrryttare och 1
september kommer hon tillbaka till mig igen.
Kommer kännas konstigt att skicka iväg henne men jag måste få tid för mig
ocg bebisen som kommer 7 augusti å det tar bara 20 minuter att åka och hälsa
på henne. Vilket jag kommer göra väldigt ofta om jag känner mig själv rätt.

Skickar med en bild. Den säger mer än 1000 ord.

Stor kram till hela Älvbacka! Vi hörs snart igen.

 

Av Yvonne - 5 maj 2012 21:38

Vilken jävla dag, förlåt om jag svär, men jag tycker att det är befogat en sån här dag!  Tittade ut genom fönstret imorse när jag steg opp och DET SNÖAR och det har pågått hela dán och håller på än! Visst, det  var väl

egentligen ingen överraskning direkt  för det var ju utlovat att det skulle komma och vi är ju inte ensamma om

eländet för till och med stockholmarna har ju  fått sin del av den vita varan...


Släppte iallafall ut hästarna på morron med täcken på och hade tänkt ta in dom vid lunchdax, men vid halvelva såg jag att det fanns en längtan in i stallet, det var speciellt Kungen och Gnisten som såg längtansfulla ut!    

Och in fick dom komma hela högen! Det bara dröp om täckena, men tack och lov så var det torrt inunder...blötsnö

är nästan värre än regnet. När alla pållarna var på plats i sina boxar fick dom kraftfoder och hö (bara en dutt kraft-

foder till dom som inte tränas) för att ingen pålle ska bli besviken och stå och tråna när de andra mumsar i sig.

Sedan släckte jag och stängde stalldörren .

Det kan vara skönt för hästarna att få några timmar i lugn och ro.

Nu blev det två vilodagar i rad för fredan blev en ledig dag förutom för Vinna som Janne rörde på en sväng.


Jag har läst en bok och det blev att jag läste ut boken och tog mej en liten "lur" och klockan fyra gick jag ut i stallet,

gav kraftfoder och mockade alla boxar (det blev två överfulla stora kärror)! Skita kan dom...sen blev det hö och

gonatt!

Gick över och nattade hönsen, gjorde fint hos dom igår och bytte spån . Imorse när jag öppnade luckan till hönsgården så satte dom fart mot öppningen MEN det blev tvärstopp när snön kom i sikte ,näe snö gillar dom inte!


Av Yvonne - 3 maj 2012 23:31

Jag ääälskar träskor  och nu har det varit "premiär", finns inget härligare än att ha träskor på fötterna!

Nöter opp ett par om året, men dom jag har nu  som jag fick av Iréne är fortfarande "fräscha" och det är både stålhätta och rem bakom hälen på dom. Sitter som en "smäck" som Laila (IDOL) brukade säja...  


Men fy satan vad det är kallt när inte  är framme! Och nu ikväll är det nollgradigt, idag kom det två riktiga

hagelskurar blev alldeles vitt på marken!   

 Körde Bolfaxa på förmiddan, det blev ett lugnt pass för Josse kom och red  ikväll tillsammans med stallLena...

det blev lite missförstånd igår "lite vilset i pannkakan" p.g.a extra helgdagar!  

StallLena var inte heller riktigt klar över ifall det var onsdag eller torsdag igår?? När hon kom till stallet igår så frågade jag ifall Josse inte var med ? Åhhh sa Lena , jag har glömt henne måste skicka ett SMS     

svar kom= jag kommer imorron det är onsdag idag! hejåhå!!så kan det gå!  


Janne körde ett lugnt pass med Storvinna, nästa vecka ska hon till kliniken i Boden så får vi se vad som fattas?

Kungen har Janne börjat dröga, bra för den stora pållen.


Halv fem i eftermiddags  lämnade Moe och jag dom gamla invanda vägarna som vi hållit oss till i vinter och 

tog oss över älvbron, till skogen "över Rolf" , bort till Jonsgården och ner mot Fällan opp till Kattmyran, avslutade

i långbacken, red ner igen och tog "gamla axelJonsson"...Moe gick genom stora vattensamlingar med vatten nästan opp till knäna och fick även snöpulsa långa sträckor med "sommarskorna" på, vi var hemma på gården igen tio i sex

och det var en super härlig ridtur!

HOVIS=David kom och skodde  Moe och Bolfaxa igårkväll och nu har han varit och skott Kungen och gú vad det är underbart att slippa broddarna på hästarna!

Det är mycket värt att ha en hovslagare i byn nu när inte Janne orkar sko, ja en och annan går väl bra om det kniper

fast  helst vill han inte sko längre...jag plockar av skorna, men det är bara Kompis hovar som jag sköter om, det räcker bra!

En kul grej är att det blir två montélopp framöver som Moe kan vara med i, ett i Skellefteå och ett i Boden...

jag hoppas att det går att få Ingela Nilsson i sadeln.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards